9,5
Kopers

Blog: “IK BEN BOOS!” Makelaars worden onterecht zwartgemaakt (deel 3)

In deel 1 en 2 van mijn blogserie “IK BEN BOOS!” heb ik reeds vier stellingen besproken. Nu de volgende stelling waarvan ik vind dat er in de media (o.a. uitzending Radar – 6 september 2021) een foutief beeld wordt geschetst van de taken van een makelaar.

Dat makelaars het aanbod elkaar onderling toespelen:

Als een woning onderhands wordt verkocht, dan is daar vaak een reden voor. Bijvoorbeeld omdat verkopers willen verkopen aan familie/vrienden of omdat er voortijdig een bod is binnen gekomen wat verkopers interessant genoeg vinden om van een verdere verkoopprocedure af te zien. Dat laatste komt inderdaad voor. Zo word ik vaak genoeg ingeschakeld door kopers als zij reeds een woning hebben gezien voor de markt uit. Omdat ze bijvoorbeeld de verkopers kennen of via via hebben gehoord dat er verhuisplannen zijn. Dan is het voortijdig uitbrengen van een bod een optie waarvoor mijn klanten kunnen kiezen. Maar het is altijd aan de verkoper of hij hierop in wil gaan. Dat is niet aan zijn verkopend makelaar, die geeft alleen advies. Gaat de verkoper in op het bod, dan belt de verkopend makelaar de resterende bezichtigingen af. In het voorbeeld van boven betekent dat nog meer boze geïnteresseerden die het gevoel hebben dat het proces niet eerlijk verloopt.

De belangrijkste taak van een makelaar is een goede koper vinden voor zijn opdrachtgever. Wil een opdrachtgever dit doen via een “stille verkoop”, dan is het de taak van de makelaar om bij zijn collega’s te informeren of zij geschikte zoekers hebben. Dat een verkopende makelaar dit doet binnen zijn eigen netwerk is een logisch gevolg. Een “stille verkoop” betekent immers dat de verkoper niet wil dat iedereen kan zien dat zijn woning te koop staat op bijvoorbeeld een openbaar platform als Funda.

Zelf ben ik van mening dat een verkoper er niet bij gebaat is om niet de markt op te gaan. Hij ontneemt zichzelf de mogelijkheid om die koper te vinden die bereid is meer te betalen dan de concurrentie. Maar die keus is niet aan de verkopende makelaar. Die voert zijn opdracht uit conform de wens van zijn opdrachtgever.

Dat woningzoekers het onderling aanbieden van woningen door makelaars als “niet transparant” ervaren, kan ik me voorstellen. Dat is het ook niet. Maar dat is de verkopende makelaar niet te verwijten. Het is het recht van de verkoper om hiervoor te kiezen.

Benieuwd naar mijn andere blogs?

In deel 1 van de serie “IK BEN BOOS!” ga ik in op de stellingen:
– Dat je er zonder aankoopmakelaar niet tussen komt.
– Dat het aanbod eerst onder makelaars wordt aangeboden en zo particulieren buiten spel worden gezet.

In deel 2 van de serie “IK BEN BOOS!” ga ik in op de stellingen:
– Dat geïnteresseerden niet eens de kans krijgen om te bezichtigen.
– Dat een woning expres met een te lage vraagprijs in de markt wordt gezet en de verkopend makelaar zo een exorbitant grote bonus binnen sleept.