9,5
Kopers

Je huis aankopen met Minke Makelaardij

 

Ik help je graag bij het vinden en aankopen van de beste woning binnen jouw budget. Daarbij kun je me zien als vraagbaak. Voor alles wat je wilt weten over de buurt waarin het huis staat, hoe het met de fundering is gesteld, of de prijs klopt, hoe je de financiering kunt regelen. Voor mij is het vooral belangrijk om in kaart te brengen: wat wil je wel en wat wil je niet. Als we dat duidelijk hebben, kan ik heel gericht voor je zoeken.

De 7 stappen van het aankooptraject

 

Het aankooptraject verloopt in 7 stappen:

 

 1   Inventarisatie van jouw woonwens

 

 2   Woning(en) bezichtigen

 

 3   Evaluatie van de woning

 

 4   Bieden en onderhandelen

 

 5   De koopovereenkomst

 

 6   De oplevering

 

 7   De overdracht
Mickey voor een huis dat ze net heeft aangekocht met een bord van Minke Makelaardij op het raam
Stap 1 Aankoopproces - 1 Inventarisatie van jouw woonwens

1 Inventarisatie van jouw woonwens

 

We starten met de inventarisatie van jouw wensen. Wat voor woning zoek je? Oud- of nieuwere bouw, met of zonder buitenruimte, voor hoeveel personen, enzovoort. We bespreken welke huizen in welke buurt(en) daarbij aansluiten.
Vervolgens help ik je met het zoeken en beoordelen van woningen. Ik maak bij jouw zoekopdracht ook gebruik van Copaan. Een slim zoeksysteem dat rekening houdt met jouw woonwensen en prioriteiten en op basis daarvan de beste matches zoekt. Je krijgt dagelijks een update van nieuwe huizen, meestal een dag voordat ze op de markt komen.

2 Woning bezichtigen

Wanneer je een woning hebt gevonden die je aanspreekt, is het zaak om snel een bezichtiging te regelen. Zitten kijkmomenten al vol? Meestal lukt het mij nog om je ertussen te krijgen. We gaan samen kijken en ik leer je hoe je een woning moet beoordelen. Ik kijk met een zakelijk en bouwkundig oog over je schouder mee.

Illustratie bij stap 2 Aankoopproces - Woning bezichtigen
Illustratie bij Stap 3 Aankoopproces - Onderzoek en evaluatie

3 Onderzoek en evaluatie

 

Na de gezamenlijke bezichtiging volgt een evaluatiegesprek waarin we alle voor- en nadelen op een rijtje zetten. Ik beoordeel de waarde van de woning en de mogelijkheden met betrekking tot de onderhandelingen en de ontbindende voorwaarden die voor jou van belang zijn.

4 Bieden en onderhandelen

 

Als je na de evaluatie weet dat je wilt bieden, ga ik informatie inwinnen over het biedingsproces. Namens jou onderhandel ik met de verkopende partij. Jij bepaalt uiteindelijk zelf of de koop rond komt.

Illustratie bij Stap 4 Aankoopproces - Bieden en onderhandelen
Illustratie bij stap 5 Aankoopproces - De koopovereenkomst

5 De koopovereenkomst

Zodra het tot een mondelinge overeenkomst is gekomen, stelt de makelaar van de verkopende partij de koopovereenkomst op. Omdat deze makelaar alleen de belangen van de verkoper behartigt, loop ik met jou ieder artikel uit de koopovereenkomst door. Daarbij let ik op alle mogelijke fysieke, technische of juridische valkuilen. Ik behartig immers jouw belangen. Je weet dus precies wat je tekent en wat hiervan de consequenties zijn.
Je moet nu je financiering gaan regelen binnen de daarvoor gestelde termijn.

6 De oplevering

Voordat je gaat tekenen bij de notaris vindt de eindinspectie van de woning plaats. Ik ga met je mee om te zien of wordt opgeleverd zoals overeengekomen in de koopakte. Als dat niet zo is, adviseer ik welke stappen je kunt ondernemen. Is de inspectie akkoord, dan gaan we naar de notaris om de eigendomsakte te tekenen en de sleutel te krijgen.

Illustratie bij Stap 6 Aankoopproces - Oplevering
Illustratie bij stap 7 van het aankoopproces - De overdracht

7 De overdracht

 

Het is zover! De notaris leest nog één keer officieel alle stukken voor en vraagt beide partijen hun handtekening onder het eigendomsbewijs te zetten. Dan gaan de sleutels over van de oude naar de nieuwe eigenaar. Nu is het officieel: het is jouw huis!

Meest gestelde vragen

Minke adviseert, begeleidt en ontzorgt, zodat jij je volledig kan richten op de leuke aspecten van het kopen van jouw woning.
Heb je nog vragen over het kopen van een huis? Ik heb de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet!

Waarom Minke Makelaardij?

Minke kent Rotterdam en omstreken op haar duimpje door haar jarenlange ervaring als makelaar / taxateur in deze stadsregio. Als vastgoedspecialist kan zij snel een woning beoordelen die op Funda wordt aangeboden.

Waar moet ik op letten bij een eerste bezichtiging?

Je hoeft alleen maar te kijken of dit de woning van je dromen is. Als dit zo is dan gaat Minke met je mee voor een tweede bezichtiging en beoordeelt zij de woning op alle aspecten die van belang zijn voor jou, je financiering en de waarde van de woning.

Wil je weten hoe klanten Minke waarderen als aankoopmakelaar?

Via deze link kom je op de Funda informatiepagina van Minke Makelaardij waar klanten hun ervaringen met Minke hebben achter gelaten.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Je kunt een aankoopmakelaar inschakelen om jouw droomhuis voor je te gaan zoeken via een zoekopdracht. Het is ook mogelijk dat je zelf al een woning op het oog hebt en op het punt staat een van de grootste aankopen in jouw leven te doen. Minke helpt je graag om dit proces vlekkeloos te laten verlopen!

Hoe kan een aankoopmakelaar geld besparen?

Minke kan een beter onderhandelingsresultaat behalen omdat zij vooraf weet wat de mogelijkheden zijn.
Minke weet alles over tarieven van notarissen en hypotheekadviseurs.
Met Minke bespaar je veel tijd en dus geld omdat er minder bezichtigingen nodig zijn en zij je veel werk uit handen neemt.
Omdat je goed bent voor gelicht door Minke voorkom je een misstap die financieel slecht uit kan pakken.

Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?

Nee, de verkoper is niet verplicht de woning dan aan jou te verkopen. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als je de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus beslissen of hij je bod wel of niet aanvaardt, of (via zijn makelaar) een tegenbod doet.

Mag een makelaar en exorbitant en onrealistisch hoge prijs vragen voor een woning?

Ja, dat mag. De verkoper bepaalt in overleg met zijn makelaar voor welke prijs hij zijn woning wil verkopen. De koper kan onderhandelen over de prijs, maar de verkoper beslist. Daarom is het belangrijk om vooraf de juiste waarde van de woning te bespreken met Minke.

Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling veranderen?

Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast heb je als potentiële koper ook het recht tijdens de onderhandelingen je bod te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk je eerdere bod.

Moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging? Of als ik als eerste een bod uitbreng?

Nee, dit hoeft niet. De verkoper bepaalt samen met de verkopende makelaar met wie hij in onderhandeling gaat.

Mag de makelaar tijdens de onderhandelingen het systeem van verkoop wijzigen?

Ja, dat mag ook. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper – op advies van zijn makelaar – besluiten de biedingsprocedure te wijzigen in bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. In deze procedure krijgen alle bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. Minke heeft hier ervaring mee en kan snel adviseren en handelen.

Ik zoek een kluswoning. Kan Minke daar ook in helpen?

Minke heeft veel ervaring met kluswoningen en weet ook waar die te vinden zijn. Bij een kluswoning komt nog veel kijken als het gaat om het inschatten van de kosten van de verbouwing en de financieringsmogelijkheden. Minke weet hier alles van.

Wat kan Minke voor mij betekenen bij het zoeken naar een woning?

Ben je niet bekend in het Rotterdamse dan kan Minke je meenemen op een verkenningstour door de verschillende wijken. Weet je ongeveer waar je wilt wonen dan helpt zij je door de woningen alvast te beoordelen die jij vindt op Funda.

Mag ik als koper advies van de verkopende makelaar verwachten?

De verkopende makelaar vertegenwoordigt de belangen van de verkoper. Hij zal de verkoper adviseren tijdens het verkoopproces. De verkopende makelaar kan en mag daarom niet tegelijkertijd jouw belangen behartigen. Als je dus begeleiding en advies wilt tijdens het aankoopproces, dan is het verstandig om Minke als aankopend makelaar in te schakelen. Dan weet je zeker dat jouw belangen ook gewaarborgd zijn.

Kan ik een eerste bezichtiging alleen doen?

Natuurlijk kan dat. De eerste indruk is heel belangrijk. Als het huis bevalt, laat dat weten aan Minke. Zij gaat dan met je mee voor een tweede bezichtiging. Vervolgens bespreekt zij alle mogelijkheden en bepaal jij het vervolg traject.

Zijn er woningen die niet op Funda komen?

Ja, maar niet veel. Iedere verkoper is gebaat bij een zo groot mogelijk publiek om een zo hoog mogelijke prijs te realiseren. Als woningen voor Funda uit verkocht worden dan heeft dat zijn redenen. Minke heeft goede contacten met haar collega makelaars en kan er wel snel bij zijn om voor haar clienten een voorrangspositie te realiseren.

Mag een verkoopmakelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?

Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden. Bovendien zal de verkoper waarschijnlijk graag willen weten of er meer belangstelling is. Ook mag er met meerdere geïnteresseerde kopers tegelijkertijd onderhandeld worden. Een NVM-makelaar moet dit wel duidelijk aan alle partijen melden.

Vaak zal de verkopende makelaar belangstellenden mededelen dat er al een bod ligt of dat er onderhandelingen gaande zijn. Als geïnteresseerde koper mag je dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar gaat pas over tot onderhandelen met de andere partijen als de onderhandeling met de eerste gegadigde beëindigd is. De makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou overbiedingen kunnen uitlokken.

Hoe koop ik een huis: aankoopmakelaar of verkoopmakelaar?

Een NVM-makelaar werkt bij de transactie van een huis nooit voor twee partijen tegelijk. Dat zou namelijk niet correct zijn. Vergelijk het maar met twee mensen die een juridisch geschil hebben. Dan neemt elke partij een eigen advocaat in de arm. Met een makelaar is het eigenlijk net zo. Als hij al voor de verkoper werkt, kan hij jou onmogelijk eerlijk adviseren over de aankoop. En andersom geldt dat natuurlijk ook. Afhankelijk of je een makelaar nodig hebt voor het kopen of verkopen van een huis, spreken we van een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar.
Hoe koop je een huis? Minke behartigt graag jouw belangen.

Hoe komt de koop tot stand?

Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken dan legt de verkopende makelaar de afspraken vast in de koopovereenkomst. Pas als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, komt de koop tot stand. Ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk aandachtspunt. Als je deze opgenomen wilt hebben in de koopovereenkomst, dan moet je dit meenemen in de onderhandelingen. Als koper krijg je niet automatisch een ontbindende voorwaarde.

Koper en verkoper moeten het eens zijn over aanvullende afspraken en ontbindende voorwaarden voordat de koopovereenkomst wordt opgemaakt. De koop komt pas tot stand op het moment dat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend. Dit heet het schriftelijkheidsvereiste. Zodra de verkoper en de koper de koopovereenkomst hebben ondertekend en de koper een afschrift van de overeenkomst heeft ontvangen, treedt voor de particuliere koper de wettelijke bedenktijd in werking. Binnen deze tijd kan een koper alsnog afzien van de koop. Na deze tijd is de koop definitief rond, tenzij de ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.

Wat zijn Kosten koper?

Onder ‘kosten koper’ vallen de overdrachtsbelasting (momenteel 2% ) en de notariskosten.
Eventueel nog andere bijkomende kosten zijn hypotheekadvies en begeleiding,
bouwkundige keuring, taxatierapport en kosten aankoopmakelaar.

Kan een aankoopmakelaar ook de hypotheek regelen?

Voor de financiering van een woning, is het gebruikelijk om een hypotheek af te sluiten. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen bij een betrouwbaar adres. Minke kan je advies geven als het gaat om onafhankelijke partijen die naast hun erkenning als hypotheekadviseur, je ook mogen adviseren over pensioen- en vermogensopbouw. Ook weer een zorg minder.